Journaal beelden

Donderdag was de zomerVISkaravaan in Oldenzaal, in de stakenbeek ter hoogte van de burgermeester Wallerstraat. Het is een unieke gebeurtenis waar de Oldenzaalse Hengelsport vereniging erg trots op was. Jan van Dijk en Roy Haghuis leggen uit waarom. En Jeffrey Kamphuis legt de machine uit die de trekkracht van een vis nabootst

De Fietsvierdaagse van Z.Berghuizen voor de 42e keer van start gegaan, een rit van 25, 45 of 65 km alles te volgen via de route.nl app. Het was een fantastische rit met plaatsen waar ik nog nooit geweest was.

Boeskool is los 2022 prachtig weer en gezelligheid.

 

Zondagmorgen 12-6-2022 is de Muziekkoepel op Z.Berghuizen officieel geopend, een van de initiatiefnemers Felix Nijland kreeg van Burgemeester Patrick Welman een Koninklijke Onderscheiding Felix is bij Koninklijk besluit benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dauwtrappen 2022.
Om half 6 vertrokken op naar de Wilhelminastraat want daar vertrok het Semper naar de Lutt. Na een Oldenzaals kwartiertje vertrok de stoet over de Haerstraat, Rhododendronlaan
richting de vereniging in de Lutte.

Een ritje door het centrum van Oldenzaal op woensdag 25 mei 2022

Zaterdagavond hadden de Leden van de brandweer Oldenzaal een reünie. Prachtige oude voertuigen stonden te pronken, oude wagens van 1954.

Sfeerbeelden van Koningsdag 2022 in Oldenzaal

Lintjes regen 2022 in Oldenzaal

Hulsbeekdag 2022

KBO Lentefeest 2022 Een geweldige middag met de KBO leden Oldenzaal bij t Landhuis Complimenten bestuur en organisatie heerlijk feest na de corona Duo Remember bedankt voor de muzikale omlijsting.

Een Specht in de KPN toren

De buurt is er minder gelukkig mee de Specht rammelt de hele dag door om zijn territorium af te baken en een partner te trekken via een metalen paal draagt het geluid extra ver.

Bijzonder initiatief van Oldenzaalse kunstenaar Paul Smidt

Hij wil met deze zogenoemde Non Fungible Tokens (NFT’s) proberen om het werk van kunstenaars over de hele wereld bereikbaar te maken voor een breed publiek.
In deze video legt Paul het uit.

De Grote Twentse carnavalsoptocht 2022 in Oldenzaal alle nummers te zien in deze video.

Schoolkinderen herdenken op 1 april 2022 de bevrijding van Oldenzaal

Yauno in de Driehoek In het Winkelcentrum de Driehoek is vanmorgen een nieuwe vestiging van Yauno geopend. Yauno bestaat al in verschillende plaatsen maar is nu ook in Oldenzaal. Yauno bakt zijn eigen brood, broodjes döner, en is bekend door zijn lekkere sausen, olijven en tappenades

Opening Telecombinatie de Boer in de Deurningerstraat

Technologische snufjes die, als je ouder wordt, jou kunnen ondersteunen: dat klinkt goed, toch? We kunnen ons voorstellen dat je graag zelf wilt bekijken wat er allemaal mogelijk is. En proberen! Dat kan nu. Want ver een paar dagen, op 31 maart en 1 en 2 april, komt de technologie-truck naar Oldenzaal. Je kunt tussen 10.00 uur en 16.00 uur vrijblijvend binnenlopen voor informatie en advies en natuurlijk om de hulpmiddelen zelf te testen.

Woensdagavond 19 uur was er een fakkel optocht door Oldenzaal, georganiseerd door bezorgde Oldenzalers. tegen het corona beleid.

Dader in beeld van vernieling verlichting bij de Supermarkt van Bjorn KuipersBalen was dat voor Bjorn Kuipers toen hij ontdekte dan de kerstverlichting rond zijn supermarkt totaal was vernield, wie doet nou zoiets vroeg hij zich af.de dader is hier in beeld, en herkend door verschillende mensen, hopelijk meld hij zich zelf.

Een leuke ontmoeting gehad met een vrouw uit Rotterdam die in 1942 als gastkind bij de familie Kamerich aan de Wilhelminastraat was tijdens de Oorlog, zij kwam voor het eerst weer in het huis waar zij zo gastvrij tijdens de oorlog was ondergebracht, en bekeek haar slaapkamertje, de keuken de slaapkamer van de huishoudster, alles was voor haar nog heel herkenbaar, ook wist ze nog veel te vertellen van die tijd haar klasgenootjes Mieke Telgenkamp Wiebie Morselt, en de buurjongen van Jantje Bussmann

I

Jan Olde Kalter heeft na 60 jaar afscheid genomen van zijn optreden als Sinterklaas van Z.Berghuizen

 

De muziekkoepel in Park Stakenkamp voldoet volop bij try-out.

 

Deze video bekijken via YouTube voor scherper beeld.

Een unieke gebeurtenis de nieuwe klok, met een gewicht van 3890 kg en een diameter van ongeveer 180 cm en werd onder enorme belangstelling 55 meter naar boven gehesen.

Vandaag was er een opendag bij Landwinkel en fruit-en workshopboerderij  ’t Düvelshöfke

 

Heropening gerenoveerd Winkelcentrum de Vijfhoek na veel hak en breekwerk is het dan nu officieel heropend.

 

Video fragmenten van de inzegening zondagmorgen

Vanmorgen zijn de Plechelmusklok en het gerestaureerde Orgel van de Plechelmus Basiliek in gewijd door Kardinaal Bisschop Eijk, een zeldzame gebeurtenis waarbij het koor een prachtige mis zong en het Plechelmus lied.

 

De Begraafplaats aan de Hengelosestraat krijgt een opknap beurt, initiatief nemer Fons Kuiphuis, gaat samen met Wouter Nijlant, Jan Siemerink en Herman Lubbers aan de slag om vervallen graven op te knappen, bij deze doen ze een oproep voor vrijwilligers die mee willen helpen het oude Kerkhof in ere te herstellen ze kunnen zich opgeven bij Wouter Nijlant.

In de omliggende plaatsen worden de graven door vrijwilligers bij gehouden en zien de Kerkhoven er verzorgd uit, dit moet in Oldenzaal toch ook kunnen.

Vanavond is eindelijk een gedenkteken onthuld voor de acht omgekomen Oldenzalers die tijdens de bevrijding op 8 mei 1945.
Vanwege de corona maatregelen mochten er niet zo veel mensen aanwezig zijn en moest het sober gehouden worden daarom is dit videoverslag gemaakt om heel Oldenzaal getuige te laten zijn.
Familieleden van de omgekomen mensen waren aanwezig om de plaquette te onthullen, samen met Burgemeester Patrick Welman en Henk Winkelhuis.
Op 8 mei 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Op zaterdag 8 mei zullen daarom van 8.00 tot 8.05 uur gelijktijdig de kerkklokken luiden in onder andere Gronau, Epe, het graafschap Bentheim, Glanerbrug en Oldenzaal. We doen dit om de bevrijding van het naziregime in Duitsland en Nederland te vieren en als signaal van vrede en internationaal begrip.

Zo was het vroeger in Oldenzaal

De route van de tram Denekamp- Oldenzaal vormt letterlijk een dwarsdoorsnede van het landschap. De tram rijdt al sinds 1942 niet meer, maar de wandelaars volgen nog steeds hetzelfde spoor. Dwars door het gevarieerde en glooiende Twentse landschap. Het duurde nog tot 1896 voordat de Nederlandsch Westfaalse Stoomtram Maatschappij kon starten met de aanleg van de trambaan tussen Denekamp en Oldenzaal. Op 18 juli 1903 kon dan eindelijk de eerste officiële rit gemaakt worden. De tram vervoerde grote aantallen arbeiders en toeristen vanuit de grensstreek rond Denekamp naar Oldenzaal. Naast personen werden over de trambaan ook goederen, agrarische producten, bouwmaterialen en kolen vervoerd. De crisis in de jaren ’30 deed de tramlijn uiteindelijk de das om. Ondanks protesten reed op 14 mei 1936 de laatste tram met reizigers tussen Oldenzaal en Denekamp. Het goederenvervoer werd op 23 juli 1942 gestaakt, op bevel van de Duitsers, die de rails nodig hadden aan het Oostfront. meer info: https://www.heemkundeweerselo.nl/ross…

 

 

 

Elk jaar wordt het Plechelmusfeest in de Plechelmus Basiliek groots gevierd, hier enkele flitsen van deze prachtige traditie.