Journaal beelden

Vandaag was er een opendag bij Landwinkel en fruit-en workshopboerderij  ’t Düvelshöfke

 

Heropening gerenoveerd Winkelcentrum de Vijfhoek na veel hak en breekwerk is het dan nu officieel heropend.

 

Video fragmenten van de inzegening zondagmorgen

Vanmorgen zijn de Plechelmusklok en het gerestaureerde Orgel van de Plechelmus Basiliek in gewijd door Kardinaal Bisschop Eijk, een zeldzame gebeurtenis waarbij het koor een prachtige mis zong en het Plechelmus lied.

 

De Begraafplaats aan de Hengelosestraat krijgt een opknap beurt, initiatief nemer Fons Kuiphuis, gaat samen met Wouter Nijlant, Jan Siemerink en Herman Lubbers aan de slag om vervallen graven op te knappen, bij deze doen ze een oproep voor vrijwilligers die mee willen helpen het oude Kerkhof in ere te herstellen ze kunnen zich opgeven bij Wouter Nijlant.

In de omliggende plaatsen worden de graven door vrijwilligers bij gehouden en zien de Kerkhoven er verzorgd uit, dit moet in Oldenzaal toch ook kunnen.

Vanavond is eindelijk een gedenkteken onthuld voor de acht omgekomen Oldenzalers die tijdens de bevrijding op 8 mei 1945.
Vanwege de corona maatregelen mochten er niet zo veel mensen aanwezig zijn en moest het sober gehouden worden daarom is dit videoverslag gemaakt om heel Oldenzaal getuige te laten zijn.
Familieleden van de omgekomen mensen waren aanwezig om de plaquette te onthullen, samen met Burgemeester Patrick Welman en Henk Winkelhuis.
Op 8 mei 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Op zaterdag 8 mei zullen daarom van 8.00 tot 8.05 uur gelijktijdig de kerkklokken luiden in onder andere Gronau, Epe, het graafschap Bentheim, Glanerbrug en Oldenzaal. We doen dit om de bevrijding van het naziregime in Duitsland en Nederland te vieren en als signaal van vrede en internationaal begrip.

Zo was het vroeger in Oldenzaal

De route van de tram Denekamp- Oldenzaal vormt letterlijk een dwarsdoorsnede van het landschap. De tram rijdt al sinds 1942 niet meer, maar de wandelaars volgen nog steeds hetzelfde spoor. Dwars door het gevarieerde en glooiende Twentse landschap. Het duurde nog tot 1896 voordat de Nederlandsch Westfaalse Stoomtram Maatschappij kon starten met de aanleg van de trambaan tussen Denekamp en Oldenzaal. Op 18 juli 1903 kon dan eindelijk de eerste officiële rit gemaakt worden. De tram vervoerde grote aantallen arbeiders en toeristen vanuit de grensstreek rond Denekamp naar Oldenzaal. Naast personen werden over de trambaan ook goederen, agrarische producten, bouwmaterialen en kolen vervoerd. De crisis in de jaren ’30 deed de tramlijn uiteindelijk de das om. Ondanks protesten reed op 14 mei 1936 de laatste tram met reizigers tussen Oldenzaal en Denekamp. Het goederenvervoer werd op 23 juli 1942 gestaakt, op bevel van de Duitsers, die de rails nodig hadden aan het Oostfront. meer info: https://www.heemkundeweerselo.nl/ross…

 

 

 

Elk jaar wordt het Plechelmusfeest in de Plechelmus Basiliek groots gevierd, hier enkele flitsen van deze prachtige traditie.